Novotek DataOps Hackaton – Dag 3

Hackaton dagtopics | woensdag 15 maart

  • MQTT Broker
  • Edge Devices
  • Unified Namespace

Data doorsturen naar een MQTT Broker

De laatste dag alweer van de hackaton, startend met een standup meeting. Wat opvalt is dat bijna elk team een andere architectuur heeft gekozen. De een kiest voor een docker installatie op Amazon, de ander voor Kubernetes in Azure. Vrijwel allemaal hebben ze de mogelijkheid om data op te halen uit een of meerdere Kepware servers, deze te modelleren en vervolgens door te sturen naar een MQTT broker. Dat kan de ingebouwde broker van HighByte zijn of de geavanceerdere versies van HiveMQ of EMQX.

Deze dag zijn er ook koppelingen gemaakt met Proficy Historian en Proficy Operations Hub. Proficy Historian heeft een standaard MQTT collector om de data binnen te halen. Deze collector ondersteunt inmiddels ook Sparkplug-B. Op het moment dat de data in Historian zit is deze eenvoudig te visualiseren in Operations Hub. Deze laatste biedt overigens zelf ook een MQTT broker.

Edge Devices

Tot slot is er nog gekeken naar verschillende Edge Device opties. Azure biedt met IoT Edge de mogelijkheid om Docker containers te hosten, zoals bijvoorbeeld een HighByte Intelligence Hub. Bij Amazon is dat GreenGrass en ook daar kun je vanuit de cloud een Docker image deployen. Zo kun je centraal alle Edge Devices monitoren en beheren.

Edge device monitoren

Ontdek: Edge Devices

Unified Namespace en een moderne systeem architectuur

Zo zijn er in drie dagen tijd verschillende opstellingen gerealiseerd om OT data beheersbaar te maken. Van desktop naar cloud en van de cloud weer terug naar het Edge Device. De grootste gemene deler was wel dat het modelleren de data inzichtelijk maakt, zodat het toegankelijker wordt voor andere applicaties zoals onderstaand dashboard. Eigenlijk is deze opzet van een Unified Namespace een must voor elke moderne enterprise systeem architectuur.

OT data beheersbaar maken. Voorbeeld opzet van een Unified Namespace

Lees het gehele verslag van de drie-daagse Hackaton