Home » Insights » Capaciteitsplanning optimaliseren met een planningstool
Optimaliseren

Capaciteitsplanning optimaliseren met een planningstool

Het is zeker mogelijk! Een realtime capaciteitsplanning / productieplanning geeft u direct inzicht in de voortgang van de huidige productieorders en ziet bottlenecks ruim op tijd aankomen zodat u ze nog kunt ontwijken. Zo krijgt u een betere grip op de planning met aantoonbare resultaten zoals een kortere doorlooptijd, meer through-put en een hogere leverbetrouwbaarheid. Kortom een efficiëntere productie!

Door gebruik te maken van een digitale planningstool ziet u in een oogopslag de capaciteit van uw productiemiddelen. Denk daarbij niet alleen aan de beschikbaarheid van machines maar ook unieke gereedschappen/hulpmiddelen, grondstoffen, materialen en gecertificeerd personeel. Alleen als alles klopt, uw capaciteitsplanning op orde is, kan de productie door.

Hoe vaak is uw capaciteitsplanning achterhaald?

Voor het menselijk brein is het een uitdaging om alle in te plannen onderdelen van een productie sluitend te maken. U kunt de hulp inroepen van Excel en een spreadsheet opzetten. Dit helpt bij het opzetten van de initiële capaciteitsplanning. Maar zeg nu zelf, hoe vaak komt het voor dat zodra de planning klaar is dat hij al achterhaald is?
Iedere verandering, elke onverwachte wijziging kan de hele planning op zijn kop gooien. Uren werken aan een nauwkeurige planning in Excel of ERP systeem verliest bij wijzigingen direct zijn waarde. Plannen is nu eenmaal een continue proces.

De daadwerkelijk output van een planning in Excel is vaak ook nog eens middelmatig en maar voor een persoon toegankelijk. Terwijl er meerdere mensen invloed kunnen hebben op de planning.

Betere planning is meteen efficiënter produceren

Hoe kan een andere planningsmethode een bedrijf helpen om efficiënter te produceren? Daarbij laten we de tijdswinst die een Detailed Scheduler tool zoals ROB-EX voor de planner oplevert bij het opzetten en wijzigen van een planning nog even buiten beschouwing.

Werken met een planningstool

Laten we eerst eens kijken wat een correcte en valide detail planning oplevert en waar u met een handmatig en traditioneel opgebouwde planning tegenaan loopt.

1 Starten van de verkeerde order

Misschien herkent u het. De order die een operator moet starten is niet compleet. Of een belangrijk stuk gereedschap is (nog) niet aanwezig.
Het gevolg: opnieuw omstellen, materialen verzamelen en uitzoeken welke order er wel kan starten.
Iedere opstart betekent omsteltijd en stilstand. Er wordt op dat moment geen product gemaakt. Natuurlijk kunt u ervoor kiezen om de voorbereiding door een andere operator uit te laten voeren. Echter, dit is op dat moment een operator die geen machine bedient of proces controleert.

Een Scheduled planner zoals ROB-EX biedt de mogelijkheid om voor aanvang van de order te controleren of alle grondstoffen en/of gereedschappen in voldoende hoeveelheden aanwezig zijn.

RESULTAAT: Meer productieoutput binnen de daadwerkelijk beschikbare werkuren.

> Productinformatie: Ontdek ROB-EX Scheduler en bekijk de brochure.

Efficiënter produceren met een gedetailleerde productieplanning ROB-EX
Materiaal tekorten op meerdere manieren zichtbaar gemaakt in de planningstool

2 Onnodig omstellen van machines

Wellicht denkt u dat in uw omgeving het aantal machine stelmomenten beperkt is. U verwerkt bijvoorbeeld geen variaties op producten zoals bij producties met allergenen.
Dat is mogelijk. Iedere verandering in de order is echter een verstoring voor de productielijn. Als we die verstoringen op voorhand kunnen minimaliseren, geeft dat extra productietijd.

ROB-EX Scheduler biedt u verschillende opties om een set van productieorders in een optimale volgorde te plaatsen. De mogelijkheden variëren van geavanceerde sorteer-opties tot het optimaliseren van een reeks opdrachten in functie van de geplande tijd die nodig is om deze opdrachten uit te voeren. Hiermee wordt bijvoorbeeld het aantal stilstand uren door schoonmaak of setup geminimaliseerd.

RESULTAAT: Minder verstoringen en maximale output ten gevolge van product wissels.

Productieplanning voor een optimalisatie
Voor een optimalisatie
Planning na een optimalisatie slag.
Na een optimalisatie van de volgorde

We zien na een optimalisatie een beduidend kortere doorlooptijd voor dezelfde set van orders.

3 Selecteren van de verkeerde machine

Zeker in job-shop omgevingen zien we dat het kiezen van de juiste machine uit een pool van machines een hele uitdaging is. Een planner houdt rekening met verschillende parameters bij het kiezen van de juiste machine. Dit manueel bijhouden is soms een helse klus. Zeker als daarnaast de beschikbare capaciteit, materialen en dergelijke meegenomen moeten worden.

ROB-EX biedt een gebruiker de mogelijkheid om de lijst met toegestane machines dynamisch te selecteren. Dit kan aan de hand van parameters uit de order of te produceren product. Door de kenmerken van de machine te  matchen met de product of order parameters wordt nooit een verkeerde machine ingepland en de last evenredig verdeeld.

RESULTAAT: Geen onbedoelde stilstanden en ad-hoc wijzigingen doordat een machine de opdracht niet kan verwerken.

Adhoc wijzigingen in een productieplanning.
Voorbeeld van dynamische resource selectie lijst

Een digitale Detailed Scheduler biedt legio mogelijkheden om efficiënter te produceren. Met een dergelijke planningstool kunt u meer produceren in minder tijd. Op deze manier verdient zo’n tool zich erg snel terug.


Wilt u advies?
Laat het ons weten en de schedulingspecialist neemt contact met u op.


Meer artikelen