Home » Insights » ISA95 als basis voor een MES systeem
Optimaliseren

ISA95 als basis voor een MES systeem

Om een effectief Manufacturing Execution System (MES) te ontwikkelen dat betrouwbaar is en gemakkelijk kan worden opgeschaald, zijn gestandaardiseerde datamodellen en structuren van essentieel belang. ISA95 biedt deze handvatten zodat iedereen dezelfde terminologie hanteert en weet waarover het gaat.

Wat is ISA95?

ISA95 is een standaard van de International Society of Automation voor Enterprise-Control System Integration. Het nummer 95 verwijst niet zoals velen denken naar het jaartal waarin deze standaard ontwikkeld is, maar is meer een volgnummer van de vele standaarden die de ISA organisatie ontwikkelt. ISA95 richt zich dus op de integratie van bedrijfs- en controlesystemen. Deze standaard legt modellen, interfaces en protocollen vast waarmee Manufacturing Execution Systems (MES) kunnen communiceren met andere systemen en zorgt daarmee voor een consistente en betrouwbare informatie overdracht.

ISA95 is een standaard die consistente informatie overdracht mogelijk maakt

De standaard voorziet in een kader voor het definiëren en beheren van workflows, waardoor Manufacturing Execution Systems (MES) de uitvoering van productieactiviteiten kunnen importeren en aansturen. Door gebruik te maken van het procedurele controlemodel van ISA95 kan MES de werkinstructies stroomlijnen, de voortgang bewaken en regels en beperkingen toepassen op verschillende apparaten. Dit waarborgt dat de productieprocessen conform vooraf vastgestelde normen verlopen, wat resulteert in een consistente kwaliteit en een geoptimaliseerde productiedoorvoer.

ISA95 bestaat uit verschillende modellen

Een van de vele modellen die de informatie structuur vastlegt is het Equipment Model. Hierin wordt een hierarchische weergave van de fysieke productieapparatuur vastgelegd. Hierdoor krijgt u inzicht in hoe machines en werkstations met elkaar verbonden zijn en hoe ze met elkaar omgaan. Bovendien biedt het Equipment Model een duidelijke indeling van de productieomgeving waarmee capaciteit van de productievloer inzichtelijk wordt.

ISA95 modellen

Voordelen van ISA95 in een MES systeem

Met name bij de implementatie van Manufacturing Execution Systemen, levert de adoptie van de ISA95-standaard tal van voordelen op. Allereerst biedt het gestandaardiseerde datamodellen voor efficiënte uitwisseling van data en procesbeheer. Daarnaast vormt ISA95 een solide raamwerk om Manufacturing Execution Systems naadloos te integreren met andere bedrijfs- en controlesystemen. Bovendien maakt ISA95 een nauwkeurige weergave en beheer van productieapparatuur mogelijk door middel van een gestructureerde aanpak.

Dit resulteert in verbeterde efficiëntie, verhoogde productiviteit en meer flexibiliteit in hedendaagse productieomgevingen. Met de implementatie van ISA95 kunnen organisaties uiteindelijk hun operaties optimaliseren, middelen effectiever inzetten en het maximale potentieel van hun Manufacturing Execution System benutten.

Kort samengevat biedt ISA95:

  • Gestandaardiseerde datamodellen
  • Efficiente data uitwisseling
  • Correcte naamgeving en controle
  • Verhoogde efficientie, productiviteit en flexibiliteit

> Productinformatie: Ontdek het MES Systeem en bekijk de demo.

Meer artikelen