Home » Insights » Van barcode naar QR-code voor product- en materiaalidentificatie
Digitalizeren

Van barcode naar QR-code voor product- en materiaalidentificatie

Sinds de introductie van de barcode – zo’n 44 jaar geleden werd in Ohio het eerste pakje kauwgom gescand – is deze wijze van productidentificatie niet meer weg te denken uit onze samenleving. Niet alleen voor het identificeren van eindproducten in de supermarkt, maar overal in de industrie past men deze techniek inmiddels miljoenen keren per dag toe. De barcode is een snelle, goedkope en betrouwbare manier voor identificatie gebleken. In combinatie met de Europese coderingstandaard EAN is het een doorslaand succes  Toch lijkt de streepjescode zijn langste tijd te hebben gehad.

Digitaal productpaspoort

De behoefte aan meer informatie bij een materiaal of product blijft alsmaar groeien. Klanten willen weten hoe het product tot stand is gekomen, hoe het te gebruiken is, welke materialen er in zitten. Straks willen ze ook wellicht weten hoeveel energie er nodig was om het te produceren. De EU heeft inmiddels een standaard vastgesteld voor het delen van al deze informatie: het digitaal product paspoort. Daarnaast staan marketeers te trappelen om allerlei verkoop informatie toe te voegen aan het product.

Van barcode naar QR-code

Een groot nadeel van de barcode is het beperkt aantal te gebruiken tekens (25). Op die manier vormt dit een beperking voor de hoeveelheid informatie die we er op kwijt kunnen. De QR-code is twee-dimensionaal en kan wel 100 keer zoveel informatie dragen. Daarnaast kunnen QR-codes kleiner zijn, zijn ze fouttolerant en vanuit vele hoeken te scannen – zelfs met een gewone mobiele telefoon.

Digitale traceerbaarheid van uw productieproces

Dit heeft de retail organisaties doen besluiten om vanaf 2027 definitief over te stappen op de QR-code. De verwachting is dat niet alleen de identificatie van producten plaatsvindt, maar ook een link meegestuurd zal worden naar een site met meer informatie over het product. Om te zorgen dat deze informatie beschikbaar is, is het van belang om nu al na te denken over de digitale traceerbaarheid in uw productieproces.

>Productinformatie: Ontdek het Manufacturing Executie Systeem en bekijk de demo.

Machinedata als basis

Novotek levert standaard Manufacturing Executie Systemen die de totstandkoming van uw eindproducten automatisch kunnen volgen op basis van machinedata. Eenmaal gedigitaliseerd kunt u zelf een selectie maken welke data u wilt delen met uw klanten. Bijkomend voordeel is dat deze data ook te gebruiken is voor kwaliteitsanalyse en procesoptimalisatie.

Download

Download

Whitepaper

Download de white-paper over het verbeteren van de traceerbaarheid in de industrie.


Meer weten?

Maak een afspraak met een van onze consultants: customerservice.benelux@novotek.com


Meer artikelen