Wat is een Manufacturing Execution System?

Een MES systeem (Manufacturing Execution System) ondersteunt de hele operatie van het productieproces, van grondstoffen tot eindproduct. Het systeem levert informatie aan operators en machines op het moment dat het nodig is. Vervolgens registreert het systeem exact wat er gebeurt tijdens het productieproces. Wilt u uw proces continue verbeteren, dan kunt u eigenlijk niet meer zonder.

Download

Start de MES DEMO

Ervaar als supervisor of operator hoe u met een Manufacturing Execution Systeem werkt. Vul het formulier in en krijg toegang tot de demo.

Digitaliseren van productieorders

De invoering van een MES systeem begint bij het digitaliseren van productieorders. Meestal zijn deze afkomstig uit het ERP systeem. Op basis van standaard interfaces als B2MML krijgt de productie inzichtelijk hoeveel er van welk product wanneer gemaakt dient te worden. Een detailed scheduler kan hier nog een optimalisatieslag aan toevoegen door rekening te houden met omsteltijden en speciale “business rules”.

> Productinformatie: Lees meer over Productieplanning – detailed Scheduler

MES Systeem: planning, rapportage, analyse en uitvoering

Efficiency management begint met het meten van de OEE

De MES software kijkt naar de prestaties van de machines en legt deze vast in een getal, de Overall Equipment Effectiveness oftewel OEE. Hiervoor worden stilstanden automatisch geregistreerd, maar ook snelheidsverliezen en kwaliteitsverliezen. Zo krijgt u precies inzichtelijk waar verbeteringen te realiseren zijn.

> Productinformatie: Lees meer over OEE

Quality management borgt de juiste kwaliteit van het product

Het MES systeem weet precies van elk product wat de gewenste specificaties zijn en vraagt aan de operator of rechtstreeks aan de machine om kwaliteitsmetingen in te voeren. Het resultaat van deze metingen is direct zichtbaar op het scherm. Hierdoor kan er meteen actie ondernomen worden.

Production management zorgt voor registratie van genealogie

De software weet welke materialen in welke hoeveelheid nodig zijn en vergelijkt deze met de daadwerkelijke getallen. Daarnaast bouwt het systeem automatisch een stamboom van het eindproduct op. Hierdoor krijgt u snel inzichtelijk welke componenten in welk eindproduct terecht zijn gekomen.

Wat kunt u er mee bereiken?

Het meest overtuigende bewijs van onze oplossing zijn de resultaten bij klanten. Novotek heeft meer dan 100 op Proficy gebaseerde MES-systemen geïnstalleerd met bewezen resultaten.

Return of Investment - -ROI van MES systemen
Wilt u weten wat een MES investering voor u kan betekenen?

In de meeste gevallen verdient de investering zich binnen een half jaar tot een jaar terug. Bereken zelf uw ROI, download de ROI calculator en vul uw gegevens in.

Keuze van het MES systeem

Er zijn meerdere MES systemen op de markt en ieder MES systeem heeft een eigen product specifieke focus qua functionaliteiten, ondersteunde productieprocessen en industrieën. GE Vernova biedt hierbij een van de weinige MES systemen aan, die zowel semi-continue (batch) processen als discrete manufacturing processen ondersteunt – van voedingsmiddelen en dranken en verpakte consumentengoederen tot luchtvaart en elektronica. GE Vernova’s MES helpt bij het beheren van zowel sterk geautomatiseerde, snel bewegende processen als ook langzamer bewegende, arbeidsintensieve taken.

Gartner magic quadrant 2023

Gartner Magic Quadrant voor MES 2023

Gartner is een onafhankelijk onderzoeksbureau dat de grootste aanbieders van MES systemen in kaart heeft gebracht. GE Digital wordt hier aangeduid als “Leader” op het gebied van MES en staat hier in de top als leverancier van veelzijdige MES systemen.

Lees meer over de digitale transformatie in het artikel: Wat is Smart Factory.

Aanverwante producten: