Optimaliseer uw productie met OEE Software

OEE staat voor Overall Equipment Effectiveness, een wereldwijd gebruikte term en maatstaf die de algehele effectiviteit van productielijnen beschrijft. Een OEE analyse start met de beschikbare productie tijd. OEE maakt inzichtelijk hoeveel van de geplande productietijd daadwerkelijk productief is, of met andere woorden: Hoeveel % kwalitatieve producten worden in de beschikbare productietijd geproduceerd in vergelijking met de optimale capaciteit. Deze productiviteit van uw bedrijf brengt u met OEE software automatisch in kaart.

Stap 5 Optimaliseren

Draaien uw machines efficiënt? Verkrijg inzicht met de KPI OEE en optimaliseer uw productie.

Ga direct naar:

Overall Equipment Effectiveness

De juiste OEE software op de juiste manier integreren

Vertrouwt u op handmatig ingevoerde gegevens en ERP-gegevens om de machine-efficiëntie te berekenen? U kunt sneller en nauwkeurigere resultaten verkrijgen door een automatisch OEE-registratiesysteem te gebruiken. De grootste uitdaging is vaak het vinden van het juiste systeem en de juiste manier om deze te integreren in het bedrijf. Novotek implementeert al vele jaren OEE-oplossingen. De standaard Proficy OEE-oplossing, onderdeel van het MES systeem biedt niet alleen OEE, maar ook functionele uitbreidingsmogelijkheden richting kwaliteitscontrole, digitale order executie en online traceerbaarheid.

Wat kunt u bereiken met een OEE-systeem?

Het meest voor de hand liggende is meer produceren met dezelfde machines, maar dat is niet alles. Het geeft inzicht in de oorzaken van productiviteitsverliezen, zoals de effecten van een lagere productiekwaliteit of lagere lijnsnelheden. Daar kunt u nauwkeurigere kostenberekeningen, betere planningen en een lager energieverbruik aan toe voegen.

Download

OEE Demo bekijken

Ervaar zelf hoe u uw productieproces kunt optimaliseren

Start de OEE demo op en bekijk hoe u als plant manager of operator met een OEE software kunt werken.

 • Close

  Download bestand

Concrete resultaten van het gebruik van de OEE software

Het meest overtuigende zijn de daadwerkelijk behaalde resultaten van klanten met het systeem. OEE is een belangrijke KPI voor het verhogen van de opbrengst. Wist u dat slechts 1% OEE verbetering al een groot effect kan hebben op uw winstmarge. Novotek heeft meer dan 100 OEE oplossingen geïnstalleerd waarmee eindklanten soortgelijke resultaten hebben gerealiseerd, zoals:

 • 5% kostenreductie
 • 2,75% meer productie
 • 2% minder kwaliteitsproblemen
 • 3% meer winst
 • 3% minder afval
Bewezen resultaten bij het gebruiken van een OEE software pakket
Operator weergave

Gebruiksvriendelijke operatorinterface is een sleutelfactor voor succes

De operator heeft via een grafische gebruikersinterface toegang tot de prestatie
weergave van de machines, lijnen of installaties. Gebruiksvriendelijkheid is een sleutelfactor bij het succesvol gebruiken van een OEE systeem. Het OEE systeem van Novotek heeft een moderne HTML 5 gebaseerde interface, waar de operator:

 • productieorders kan starten;
 • de redenen voor stopzetting kan invoeren;
 • de redenen van kwaliteitsverliezen kan invoeren.

Met een realtime overzicht van de productie heeft u toegang tot de status van alle machines, lijnen of fabrieken.

OEE interface voor de plant manager biedt gedetailleerde analyses

Naast een real-time overzicht voor alle KPI’s beschikt Proficy OEE de mogelijkheid voor het uitvoeren van een gedetailleerde analyse. Om productie-uitdagingen te signaleren en te verbeteren is een rapportage van historische geregistreerd productieprestaties nodig. Door u te richten op de meest voorkomende problemen in de productie, kunt u de belangrijkste oorzaken van bedrijfsonderbrekingen ontdekken en orders, die problemen in de productie hebben veroorzaakt, in kaart brengen. De OEE oplossing wordt geleverd met een reeks standaardrapporten die ook als template kunnen dienen voor het samenstellen van uw eigen dashboards.

OEE interface

Proficy OEE onderdeel van het MES systeem van GE Digital

Proficy OEE kan op zichzelf gebruikt worden, maar is als modulair onderdeel van Proficy Plant Applications (MES Systeem) eenvoudig te intergreren met kwaliteitsmanagement of andere modules. Deze zijn zowel on premise als in de cloud beschikbaar.

Aanverwante informatie
INSIGHT: Wat is OEE

OEE uitgelegd - OEE KPI - Novotek Benelux

Lees de gehele insight over OEE en download de calculator om uw eigen berekening te maken.

Lees de insight
Plant Applications

Proficy Plant Applications

Optimaliseer uw productieproces met Proficy Plant Applications van GE Digital.

Proficy Plant Applications
MES oplossing

Optimaliseer uw productie

Ontdek de meerwaarde van een MES oplossing zoals het maken van dashboards om snel en eenvoudig data te visualiseren.

Informatie over MES oplossing