Home » Insights » Wat is een Unified Namespace?
Connecteren

Wat is een Unified Namespace?

IT en OT zijn nog steeds gescheiden werelden, maar ze hebben elkaar meer dan ooit nodig. De gemeenschappelijke factor is de procesdata die vanuit de OT kant naar IT gestuurd moet worden om te kunnen rapporteren en analyseren over de processen. Om deze procesdata goed te kunnen begrijpen heeft IT behoefte aan een logische structuur. De Unified Namespace geeft een antwoord hierop.

Procesdata voor IT en OT begrijpbaar maken met Unified Names Space

Hoe realiseert u een logische datastructuur voor IT en OT? De structuur breng je aan door middel van een model. Dit kan een model volgens ISA-95 zijn, maar het kunnen ook eigen structuren zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een reactor als object definiëren en daar een aantal standaard properties aan hangen. Vervolgens kun je die een aantal keer kopiëren en aan elke instance de juiste tagdefinitie geven. Meestal is dat een OPC UA tag.

Wilt u meer weten over OPC UA? Bekijk het artikel: OPC uitgelegd.

ISA-95 model als basis voor de opzet van de structuur

Het gebruikte model werkt in feite als een kapstok, waar je al je procesdata aanhangt en toegankelijk maakt voor analyse. IT-systemen werken graag met JSON-documenten. Door in het JSON-document dezelfde structuur van de Unified Namespace te houden, weten die applicaties precies over welke procesmeting het gaat. MQTT is een eenvoudig en veelgebruikt protocol om JSON-documenten te publiceren.

IT systemen gebruiken JSON-documenten op basis van de Unified Names Space structuur

Een Unified Name Space biedt een uniforme en logische toegang tot alle verschillende databronnen op de werkvloer. Een modelleringsplatform als Highbyte Intelligence Hub kan hier invulling aan geven.

Lees meer over HighByte Intelligence Hub

Meer artikelen