Home » Insights » 10 tips voor het moderniseren van uw HMI SCADA systeem
Digitalizeren

10 tips voor het moderniseren van uw HMI SCADA systeem

Verouderde industriële infrastructuur kan het moeilijk maken om de dagelijkse uitdagingen aan te gaan voor fabrieken en productiebedrijven. Gelukkig zijn er kosteneffectieve manieren om de  veroudering van de procesbesturing aan te pakken. We delen hierbij 10 tips om uw HMI/SCADA-systeem te moderniseren.

1 Blijf up-to-date met de SCADA- en OS-versies

Veel industriële bedrijven gebruiken nog oude, soms zelfs zeer oude versies van hun SCADA-software. Regelmatige updates geven u echter toegang tot de nieuwste functies en verbeteren daarnaast de systeembeschikbaarheid. Bovendien vermijdt u de veiligheidsproblemen die ontstaan wanneer het systeem niet wordt bijgewerkt. Het blijven gebruiken van een verouderd systeem kan leiden tot verborgen en vaak hoge kosten.

Dit is een fundamentele stap. Voordat u aan de slag wilt met zaken als data-analyse en web-gebaseerde user interfaces moet u ervoor zorgen dat uw SCADA systeem en besturingssysteem up-to-date zijn met de laatste versies en patches. Pas dan kun je starten met verdere integratie naar andere systemen.

Ontdek meer over SCADA systemen

Moderniseren van uw HMI SCADA systeem

Bij deze herinneren we u er graag aan dat Windows 7 inmiddels de vervaldatum heeft bereikt in januari 2020 en de vervaldatum van Windows 8 is vastgesteld op januari 2023. Daarna worden er geen (security)patches meer beschikbaar gesteld door Microsoft. Update dus ook de  besturingssystemen!

2 Standaardiseer uw SCADA implementatie

Definieer standaarden voor het algehele SCADA systeem waaronder:

  • De configuratie;
  • Beveiliging;
  • Architectuur;
  • Externe toegang;
  • De apparaten die mensen gebruiken.

Standaardisatie helpt u het aantal fouten te reduceren, de kosten te verlagen en de operationele efficiëntie te verhogen.

Consistente vertegenwoordiging en procedures verminderen fouten bij meerdere belanghebbenden. Teams profiteren van een kortere leercurve, snellere uitrol en eenvoudiger onderhoud. Standaardisatie helpt ook om naleving te waarborgen. Ten slotte kunt u met tagnaam conventies gebruikmaken van OPC UA: blader door OPC UA-bronnen en maak automatisch uw SCADA-procesdatabase.

3 Ontwikkel een noodherstelplan

Een noodherstelplan kan in de basis eenvoudig zijn, zoals een versieplan met betrekking tot back-up en herstel. De volgende stap is het opstellen van een meer lange termijn roadmap. Hier kunt u overwegen over te stappen op een redundant en failover-systeem met configuraties voor minimale verstoring.

U kunt redundantie op alle niveaus bouwen: van SCADA-server failover tot LAN-redundantie en clientredundantie. Het doel is dat er geen gegevens verloren gaan en er altijd zicht blijft op het proces. Bekijk de zwakke plekken in uw infrastructuur en maak het systeem robuust. Een noodherstelplan is meer dan gemoedsrust – het is een essentieel onderdeel van het verbeteren van de beschikbaarheid en betrouwbaarheid.

Ontwikkel een herstelplan voor uw HMI SCADA systeem

4 Zorg voor een goed gegevensbeheersysteem

Maak een plan om uw gegevens veilig te verzamelen, op te slaan en te verspreiden. Om een installatie efficiënt te laten werken, moet u op het juiste moment over alle juiste gegevens beschikken.

Overweeg voor meer betrouwbare en consistente informatie een Historian voor de hele fabriek, zoals Proficy Historian. Proficy Historian verzamelt informatie uit verschillende gegevensbronnen en biedt de mogelijkheid om uit te breiden en te schalen naarmate uw systemen groeien. Moderne technologieën maken deze informatie beschikbaar voor belanghebbenden die niet direct verbonden zijn met het SCADA-systeem, maar wel historische gegevens nodig hebben om beslissingen te nemen, zoals vraag en planning.

Ontdek de mogelijkheden van Proficy Historian

5 Stel effectieve alarmprocedures op

Een goede alarmstrategie betekent minder onrust, snellere reacties, verhoogde productiviteit en veiliger werken. Met een goede alarmstrategie kun je van een alarm naar een melding gaan en de juiste actie begeleiden. De internationale standaard ISA18 geeft handvaten voor het inrichten van een effectief alarmsysteem. Er zijn daarnaast ook standaard tools beschikbaar om dit vervolgens te realiseren, zoals alarm shelving in iFIX en alarm notification met Win-911.

6 Digitaliseer werkprocedures

Elke fabriek heeft standaard werkprocedures, meestal in de vorm van gedrukte handleidingen. U kunt nu overstappen naar het naadloos integreren van deze beschrijvingen in uw SCADA-systeem. Met behulp van SCADA-gegevens kunt u een digitaal werkproces starten en operators door de te nemen stappen leiden om zo de operationele consistentie te vergroten. Elektronische standaard werkprocedures leggen ook best practices vast en versnellen de training van nieuwe operators.

Digitaliseer uw procedures om consistentie, herhaalbaarheid, naleving van normen en verantwoordelijkheid voor taken te garanderen. U kunt de juiste acties uitvoeren en fouten helpen te voorkomen. Daarnaast kunt u werkprocessen voor compliance vastleggen en volgen.

Standaard procedures voor uw HMI/SCADA systeem

7 Stimuleer organisatie brede connectiviteit

Toegang tot SCADA-systemen binnen het hele bedrijf biedt een holistisch beeld van de prestaties en verbetert de samenwerking. Bovendien zorgt gecentraliseerd informatiebeheer voor consistentie tussen verschillende fabrieken en faciliteiten. Door beveiligde thin clients aan hardware te koppelen, kan informatie eenvoudig toegankelijk worden gemaakt voor alle niveaus van het bedrijf of de organisatie.

8 Maak gebruik van functie gebaseerde visualisatie

Geef elke persoon de informatie en mogelijkheden die ze nodig hebben, in plaats van hetzelfde SCADA-scherm voor elke persoon. Met moderne HMI/SCADA kunt u uw personeel uitrusten met informatie op maat, bewaking op afstand en controlemogelijkheden via verschillende apparaten. Dit kan een smartphone, tablet, pc of ander apparaat zijn dat HTML5 ondersteunt. U krijgt de juiste operationele informatie bij de mensen die deze nodig hebben, waardoor zij enorm veel tijd besparen en hun respons en naleving versnelt.

9 Schakel over op modelgebaseerde HMI-navigatie

Met moderne HMI/SCADA systemen kunt u gebruik maken van industrie standaarden om uw datamodel te organiseren volgens uw plant model. Zo worden uw gegevens gestructureerd opgeslagen middels een standaard context voor locaties en gegevensbronnen.

Gebruikers kunnen op deze manier snel in context van het model navigeren. Modelgebaseerde HMI-navigatie zorgt voor een verbeterde gebruikerservaring, ongeacht het scherm, apparaat, apparatuur, rol of proces.

10 Implementeer High Performance HMI

High Performance HMI biedt schermen, die zijn ontworpen om de efficiëntie van de operator te verbeteren. High Performance-display’s vergroten met een eenvoudig en consistent ontwerp het situationeel bewustzijn. Operators en technici herkennen en begrijpen informatie sneller, waardoor het gemakkelijker wordt om alarmen te detecteren en de productiviteit te bewaken, terwijl het risico op fouten wordt verkleind. High Performance HMI is gebaseerd op de ISA 101-norm.

Implementeer High Performance HMI om uw HMI/SCADA te moderniseren

Wilt u graag een voorbeeld zien van een modern HMI/SCADA systeem?
Bekijk Proficy HMI / SCADA iFIX of Proficy CIMPLICITY van GE Digital.

Download

Download de samenvatting van dit blog

Vul uw gegevens in en ontvang de samenvatting met de 10 tips.

Het originele artikel is geschreven door Alicia Browers Millings van GE Digital.

Meer artikelen