Betere datacommunicatie geeft betere resultaten

OPC, Open Platform Communications, is een beveiligd communicatieplatform voor gegevensuitwisseling in de industrie en automatisering. Het platform maakt het mogelijk om verschillende automatiseringsapparatuur via één enkele bron aan te sluiten, aan te sturen en te bewaken. De oplossing is platformonafhankelijk en zorgt voor een naadloze informatiestroom tussen systemen van verschillende leveranciers.

OPC

Hoe realiseer je een industrieel communicatieplatform?

Net als in de gewone taal kun je alleen goede communicatie realiseren door gebruik te maken van een standaard waarin heldere afspraken zijn vastgelegd. OPC is zo’n standaard die inmiddels door duizenden leveranciers gehanteerd wordt.

Weten wat de status is van een bepaalde machine bereik je alleen door heldere communicatie. Het uitwisselen van data vormt de basis voor vele digitaliserings- en rapportagesystemen. Op het moment dat de basis niet goed is, krijg je onvermijdelijk problemen in de verdere verwerking van de data.

Datacommunicatie op basis van Client/Server

De Open Platform Communicatie werkt op basis van clients en servers, waarbij de client data opvraagt en de server deze aanlevert. Het is dan ook de klant die bepaalt welke data de server moet ophalen van onderliggende systemen, zoals een PLC. Op deze manier kunnen PLC’s en andere automatiseringsapparatuur worden aangesloten op HMI/SCADA-systemen, procesdatabases en MES/ERP-systemen. Met OPC heeft u eenvoudig toegang tot real-time gegevens, monitort u alarmen en gebeurtenissen en heeft u toegang tot historische gegevens van verschillende systemen.

OPC - Client Server communicatie

We maken onderscheid tussen verschillende standaarden. De klassieke OPC-standaarden worden aangeduid als OPC DA (Data Access), OPC A&E (Alarm & Events), OPC HDA (Historical Data Access) en OPC XML / CSV / DX (Data Exchange). De huidige OPC-standaard, ook wel OPC UA (Unified Architecture) genoemd, is platform onafhankelijk. Hierdoor kan de server zowel op Apple, Linux als Windows draaien.

Klassieke OPC-standaarden en OPC UA.

OPC is een van de meest voorkomende manieren van communiceren in de industrie en automatisering. Door een OPC-communicatieplatform te gebruiken om verschillende apparaten, automatiseringsapparatuur, procesdatabases en systemen met elkaar te verbinden, kan uw bedrijf een betere communicatiestroom bereiken. Gemakkelijke toegang tot informatie via één bron geeft u sneller en beter overzicht.

Een OPC-communicatieplatform is een oplossing die geschikt is voor alle soorten productiebedrijven. Novotek biedt verschillende OPC-oplossingen, waaronder het toonaangevende OPC-communicatieplatform op de markt: KEPServerEX.

Productinformatie:
-> Lees meer over KEPServerEX van Kepware.
-> Lees meer over OPC Router
-> Ontdek Highbyte Intelligence hub
-> Meer informatie over I/O Stuurprogramma’s

Uitleg over OPC. Download het e-book

Uitleg over OPC; connectiviteit via open standaarden.

Lees in het e-book over het ontstaan van de OPC Foundation in 1990, de evolutie van de OPC Unified Architecture en de voordelen van OPC UA. Leer meer over de algemeen aanvaarde industriële communicatie standaard en download het e-book.

Download E-book
Oplossingen voor industriële communicatie